Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?

Pianospelen is een kunst..  en kan niet in een paar dagen worden geleerd. De tijd die een beginner nodig heeft om piano te leren spelen, hangt af van de vaardigheden die deze persoon wil opdoen bij het spelen van de piano.
Sommigen willen de basis van piano spelen leren, terwijl anderen er een concertmeester in willen worden of er hun beroep van willen maken.

Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?

Iemand die al over een beetje kennis van de piano en muzikaliteit beschikt, kan in vier maanden piano leren spelen. Een beginner kan hetzelfde in zes maanden doen. In deze vier of zes maanden ontdekt de beginnend muzikant alleen de basis van het instrument.

Er zijn twee manieren om piano te leren spelen

  • In de klas
  • Persoonlijke training

Of iemand nu leert via een instructeur of zelflerend is, beide vereisen oefening en toewijding.
Als een beginner denkt dat hij, door een paar dagen een uur te oefenen perfect zal kunnen spelen, dan heeft hij het mis.
Om goed piano te leren spelen is er elke dag een oefening van 10-20 minuten vereist, beginnend bij do re mi fa sol la si do tot speelvaardigheden.

Wanneer wordt een persoon een expert in piano spelen?

Speelvaardigheid betekent het vermogen om op een podium piano te spelen zonder enige angst, fouten en op een onberispelijke manier.

Deze vaardigheid zal veel tijd kosten, misschien vele jaren, afhankelijk van de kennis, interesse en de praktijkervaring van de pianospeler.
Er zijn veel fasen die een beginner moet doorlopen, voordat er voorruitgang kan worden geboekt:

Wanneer deze fasen zijn doorlopen, breidt de beginner zijn vakkundigheid uit en begint een expert te worden. Naast het spelen van lastige en gecompliceerde nummers zal de expert ook met geavanceerde muziek moeten oefenen, hetgeen passie en doorzettingsvermogen eist. Met elke dag die voorbijgaat, wordt er iets nieuws ontdekt en worden er nieuwe uitdagingen aangegaan.

Piano leren spelen is een reis die nooit zal eindigen! 

De volgende dingen en punten moeten in gedachten worden gehouden bij het spelen van een piano:

  • Raak vertrouwd met de noten en toetsen van een piano
  • Oefen de basis
  • Begin met het oefenen van verschillende liedjes en geluiden op de piano
  • Leer wanneer en hoe lang een noot moet worden gespeeld
  • Leer en blijf de aantekeningen oefenen.

Voor het leren van pianospel moeten de oren, handen en geest actief zijn, omdat het ook training van deze lichaamsdelen vereist.
Om prachtige muziek te spelen, is extreem hard werk en activiteit nodig.

Conclusie

Piano leren spelen is niet zo moeilijk. Alles wat een persoon nodig heeft, is een goede begeleiding en oefening. Samen met de juiste strategieën en technieken zal dat mogelijk zijn.

De tijd die een persoon nodig heeft om de piano te leren, hangt af van de persoon zelf, omdat iedereen een andere leersnelheid of muzikale aanleg heeft.
De gemiddelde tijd om basisprincipes te leren zal variëren van 4-6 maanden, terwijl voor het leren van speelvaardigheden jaren geoefend zal moeten worden. Het is immers niet eenvoudig om concertpianist te worden. 

Dus begin vandaag met pianolessen... des te eerder ben jij een piano-expert!

 
   « Artikelen overzicht