Hoe u pianotoetsen zonder schade kunt reinigen

Als je piano speelt, weet je dat een belangrijke stap in het goed houden van uw piano voor een lange tijd is door middel van regelmatig onderhoud, stemmen en reparatie indien nodig.

Hoe kunt u uw piano reinigen zonder de toetsen te beschadigen. Vetten van de huid, stof en vuil verzamelen zich op uw pianotoetsen waardoor ze erg vies en onhygiënisch worden.

Zelfs als u uw handen regelmatig wast, komt er nog steeds vuil op de toetsen. Het schoonmaken van pianotoetsen kunt vrij gemakkelijk thuis zelf doen, zonder het inhuren van een professional en kunt u geld besparen.

Pianotoetsen zonder schade reinigen en schoonmaken

Echter, er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het reinigen van pianotoetsen:

Ten eerste: Wat voor type toetsen heeft uw piano ?

Voor je begint met schoonmaken is het belangrijk om te weten uit welk materiaal je toetsen bestaan.

Er is een verschil in reinigen van kunststof toetsen versus ivoren toetsen.
De meeste toetsen van een piano zijn van plastic, terwijl op een oudere klassieke piano meestal ivoren toetsen zitten.

Hoe kunt u bepalen welk soort toetsen uw piano heeft?

  • Toetsen van ivoor zijn niet wit, maar gebroken wit van kleur.
  • Plastic toetsen zijn gladder.
  • Ivoren toetsen hebben twee delen die zijn verbonden met elkaar, hetgeen vaak duidelijk te zien is.
  • Ivoren toetsen vergelen vaak in de loop der tijd.

Hoe kun je schade voorkomen bij de reiniging van uw pianotoetsen

  • Gebruik geen chemisch-gebaseerde reinigingsmiddelen of polish. Deze reinigingsmiddelen zijn te hard en zal meest waarschijnlijk schade aan uw toetsen opleveren. Gebruik milde zeepsoorten.
  • Gebruik geen papieren tissues of schoonmaakdoeken. Gebruik witte doeken die pluisvrij zijn.
  • Veeg niet over de pianotoetsen van kant naar kant. Wanneer er vocht tussen de toetsen sijpelt, veroorzaakt dat schade.
  • Gebruik niet dezelfde doek voor de zwarte en witte toetsen, maak gebruik van afzonderlijke doeken.
  • Gebruik geen ontsmettingsmiddelen (zoals alcohol) want dit kan het oppervlak van uw toetsen beschadigen en de alcohol kan in de onderdelen van de piano terechtkomen, wat ernstige gevolgen zal hebben.

Maak de pianotoetsen zorgvuldig schoon

Voordat u gaat schoonmaken is het een goed idee om het stof van de toetsen en het piano-oppervlak te verwijderen.
Gebruik dan een schone (liefst nieuwe) zachte kwast, een zachte haren borstel of stofdoek. Borstel altijd naar je toe!

Als u de piano toetsen wilt desinfecteren, is de beste oplossing het gebruik van gefilterd water met witte azijn. Zorg ervoor dat u met een kaasdoek of flaneldoek verticaal naar beneden veegt en de tijd neemt om de toetsen zorgvuldig af te drogen. Zorg ervoor dat u niet vergeet om de doeken te wisselen bij het schoonmaken van de witte toetsen naar de zwarte toetsen .

De oplossing met (gefilterd) warm water en witte azijn is het beste voor het reinigen van plastic toetsen, omdat iets anders (inclusief zeep) schadelijk kan zijn. Zorg voor een goede mengverhouding: één deel azijn op vier delen water, omdat het zuur in de azijn kan leiden tot schade als u te veel gebruikt.

Bij het reinigen van ivoren pianotoetsen is een milde oplossing van alleen warm water met een klein beetje handzeep al voldoende en effectief.
Zorg ervoor dat de doek die u gebruikt wit van kleur is, zodat dat er geen andere kleuren aan de randen van de witte toetsen komen. Maak gebruik van poetsbewegingen, dus geen schuur- of schrobbewegingen.

Ivoren toetsen bleken van de piano

U kunt gebruik maken van witte tandpasta om toetsen van ivoor schoon te maken. Gebruik alleen effen witte tandpasta. Dit zal helpen de ivoren toetsen weer wit te maken. De gel en gekleurde tandpasta corroderen en verkleuren ivoor.

Een andere manier om te helpen met het bleken van ivoren toetsen is de piano te verplaatsen naar een plek met indirect zonlicht (pas op voor bruine piano's, want die verkleuren misschien in indirect zonlicht.)

Voor het bleken van uw pianotoetsen kunt u ook met een witte vinyl gum zachtjes wrijven op elke verkleurde witte toets.

Een andere werkwijze (dat een beetje uit de tijd is) is de toetsen te bewerken met ofwel mayonaise of yoghurt om het ivoor witter te maken. Geloof het of niet, de bacteriën in deze voedingsmiddelen helpen het ivoor op een zachte maar effectieve manier te bleken.

Als laatste kunt u natuurlijk een professional inhuren die de toetsen meeneemt naar de werkplaats om ze te polijsten. Voor antieke piano's is dat zeer aanbevolen.

Klaar om opnieuw te spelen op uw piano of vleugel

Als uw piano antiek is, kunt u beter een expert raadplegen, voordat u zelf probeert om de toetsen schoon te maken.

Voor ander onderhoud aan u piano of vleugel lees hier.

Nu uw toetsen schoon zijn, is het tijd om de kamer te vullen met prachtige muziek. Veel plezier met spelen !

 
   « Artikelen overzicht