Stemmen van een piano vormt de geest

Het stemmen van een piano stemt ook de hersenen, zeggen onderzoekers die structurele veranderingen hebben gezien in de hersenen van professionele pianostemmers.

Onderzoekers op de University London en Newcastle University ontdekten dat als men luistert naar twee noten die tegelijk worden gespeeld, de hersenen zich aanpassen.
Hersenscans toonden zeer specifieke veranderingen in de hippocampus, die de herinnering en navigatie aanstuurt. Dit hangt samen met het aantal jaren dat de pianostemmers hadden gewerkt.

The wellcome Trust onderzoekers gebruikten MRI-scans om de hersenen te vergelijken van 19 professionele pianostemmers, die twee noten tegelijk spelen om ze rein te doen klinken, met 19 andere mensen.

Wat ze zagen waren zeer specifieke veranderingen in zowel de grijze cellen, de zenuwcellen waarin het verwerken van informatie plaatsvindt, als in de witte cellen, de zenuwverbindingen, in de hersenen van pianostemmers.

Onderzoeker Sundeep Taki zei: "We weten al dat muzikale training kan samenhangen met structurele veranderingen, maar onze groep professionals bood ons een unieke kans om de mogelijkheid van de hersenen om zich op den duur aan te passen aan een gespecialiseerde vorm van luisteren te onderzoeken”.

Andere onderzoekers ontdekten soortgelijke veranderingen in de hippocampus bij taxichauffeurs die gedetailleerde informatie opbouwen om hun weg te vinden in het labyrint van de straten van Londen.

Professor Tim Griffiths, die het laatste onderzoek leidde dat werd gepubliceerd in Neuroscience, zei: "Er is weinig werk over de rol van de hippocampus in gehooranalyse”.

"Onze studie komt overeen met een vorm van navigatie in tonale ruimte in tegenstelling tot de meer geaccepteerde rol in ruimtelijke navigatie”

[bron]

 
   « Artikelen overzicht