Wie wil er nog loodgieter of pianostemmer worden?

Wie wil er nog timmerman, loodgieter of pianostemmer worden? Het zijn ambachten die in de toekomst dreigen te verdwijnen doordat niemand deze beroepen wil uitoefenen.

Vooral buiten de Randstad dreigen problemen, zegt het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) . Nederland heeft volgens het HBA tot 2021 250.000 nieuwe vaklieden nodig.

Onzichtbaar

De ambachtseconomie is goed voor een jaaromzet van 110 miljard euro. In 2021 zijn er 770.000 banen in de sector. Maatregelen zijn nodig om de ambachtelijke vakopleidingen te behouden en weer interessant te maken voor de jeugd, stelt het HBA.

"De crisis camoufleert veel van de onderliggende problemen", zegt HBA-voorzitter Elrie Bakker. Er verdwijnen nu veel banen, maar straks zijn er vacatures die moeilijk vervuld kunnen worden, zegt ze. Bovendien gaan volgens het HBA de komende 9 jaar 226.000 ambachtsmensen met pensioen.

Hart

Er zijn grote regionale verschillen. Vooral Zeeland, Limburg , Drenthe, Noord-Brabant en Friesland zullen te maken krijgen met een gebrek aan vaklieden. "Zonder vakmensen zoals opticiens, stratenmakers, kappers, timmermannen en loodgieters daalt direct de kwaliteit van het leven van iedere Nederlander."

De verkiezingsprogramma's gaan aan het probleem voorbij, zegt Bakker. "Een gemiste kans" noemt ze dat. "Het is fantastisch om met hoofd, handen en hart te werken in de ambachtseconomie."

In september houdt het HBA de tweede Nacht van het Ambacht voor ondernemers, politici, vakbonden en brancheorganisaties.

[bron]

 
   « Artikelen overzicht